Burgemeester Bruls Nijmegen ontvangt ambtsketen van hergebruikt (edel)metaal

Burgemeester Bruls Nijmegen ontvangt ambtsketen van hergebruikt (edel)

Suzie van de Pas - 19 januari 2018

Op 19 januari ontvangt Burgemeester Bruls van Nijmegen een alternatieve ambtsketen. Deze is vervaardigd van goud en zilver uit oude elektronische apparaten, zoals smartphones, en koper uit oude gasleidingen. De ambtsketen staat symbool voor de waarde die onze apparaten en andere spullen bevat. De hergebruikte materialen worden puur en circulair hergebruikt. Belastende mijnbouw was dus niet nodig.

Nijmegen is in 2018 Europees Green Capital. De duurzame hoofdstad van Europa. Op 19 januari a.s., ontvangt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen een alternatieve ambtsketen uit handen van Yvonne Keijzers, aanjager van de Green Capital Challenge Circulaire Economie. De overhandiging vindt plaats tijdens de openingsceremonie Groen@School Challenge voor scholieren in het Valkhof Museum te Nijmegen. 

Een sieraad van afval


De ambtsketen is gemaakt naar een design van circulair ontwerper Hugo van der Kallen en vervaardigd door hem en edelsmid Els van Heijst, in een samenwerking met organisatie Dar, recycleorganisatie Wecycle en Alliander. De gekozen materialen zijn afkomstig van goud en zilver van afgedankte elektronica, zoals smartphones, en oude gasleidingen. 

In het ontwerp is er rekening mee gehouden dat de materialen weer gemakkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden en telkens kunnen worden hergebruikt. Dit is een circulair model, waarbij de druk op het winnen van grondstoffen kleiner wordt en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Het team van de Challenge Circulaire Economie laat met de keten aan bewoners van Nijmegen zien welke verborgen grondstoffen ons afval bevat. 

Green Capital Challenges

De ambtsketen is vervaardigd van goud, zilver en koper en voorzien van 12 bedels die elk één van de Challenges symboliseren. Tijdens het jaar 2018 wordt de keten elke maand doorgegeven aan het thema dat die maand centraal staat in de Green Capital Challenges. In januari is dat Circulaire Economie. Een team, bestaande uit ondernemers, studenten en inwoners bedacht drie challenges, waaronder de alternatieve ambtsketen.
Deel dit bericht