Milieuvriendelijk drukwerk en duurzaam papier

Milieuvriendelijk drukwerk en duurzaam papier

Suzie van de Pas - 17 augustus 2017

Vrijwel elke moderne onderneming heeft in zijn ondernemingsdoelstellingen ook aspecten van duurzaamheid opgenomen. Zeker ondernemingen die actief meedingen bij Europese of nationale aanbestedingen krijgen in toenemende mate te maken met eisen op het gebied van duurzaamheid.

Medewerkers en afnemers stellen meer en meer duurzaamheidseisen bij inkoop van papier. Een duurzaam papierbeleid is voor elke onderneming mogelijk. Zeker op het gebied van papiergebruik op kantoor vallen nog veel goede stappen te zetten.

Bewustwording en duurzaam printen

Het heeft natuurlijk weinig zin als een bedrijf wil werken aan duurzaamheid, ecologisch verantwoord geproduceerd papier inkoopt en vervolgens merkt dat het gebruikte papier op de algemene afvalhoop eindigt. Ook op het gebied van afvalverwerking kunnen veel, met name MKB-bedrijven nog grote stappen maken. Dit is een kwestie van het creëren van bewustwording. Is het bijvoorbeeld werkelijk nodig dat er in een bedrijf zoveel wordt geprint? Kan communicatie bij voorkeur niet digitaal gebeuren? 

De inzet van papier voor bijvoorbeeld een succesvolle offline marketingstrategie laat  zich niet altijd vermijden, maar ook dan bestaan er mogelijkheden om rekening te houden met het milieu. Zo bedrukt de online drukkerij Flyeralarm  op een milieubewuste manier en biedt daarnaast gerecyclede producten en onder andere visitekaartjes van natuurpapier aan

Papier met FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk

Op het gebied van papierproducten bestaan er twee belangrijke keurmerken: FSC en PEFC. Ongetwijfeld is het FSC-keurmerk in Nederland het bekendst. FSC staat voor Forest Stewardship Council, een non-profit organisatie dat zijn zetel heeft in Bonn en in 1993 is opgericht. PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification, eveneens een non-profit organisatie dat zijn hoofdkantoor in het Zwitserse Genève heeft.

Beide organisaties houden zich bezig met het bevorderen van duurzame bosbouw en hebben naast hun aandacht voor productie ook hun focus liggen op alle stappen in de supply chain van oogsten van het hout tot de levering van het eindproduct, of dit nou hout of papier is. 

PEFC heeft zich vanaf de oprichting in 1999 met name beziggehouden met de belangen van vooral kleine bossen en private boseigenaren. Waar FSC grote stappen heeft gemaakt om vooral in de Tropen duurzame bosbouw te faciliteren, richtte PEFC zich zeker in de beginfase op bosbedrijven in de gematigde klimaatzones. Momenteel heeft FSC ongeveer 200 miljoen hectare duurzaam bos weten te realiseren en beheert PEFC ongeveer 300 miljoen hectare.

Keuze uit drie labels

Als een bedrijf FSC-gecertificeerd papier wil afnemen, is er een keuze uit drie labels. Allereerst is er het 100 % label. Papier met het 100 % FSC-label bestaat volledig uit ecologisch verantwoord geproduceerd nieuw papier. Bij het mix-label mag zowel nieuw papier als gerecycled papier tijdens de productie zijn gebruikt, maar is het gehalte aan gerecycled papier 85 % of hoger, dan krijgt het product het FSC Recycled label. 

Deel dit bericht