2 augustus 2017 is Overshoot day 2017

De dag dat de aarde op was

Yvonne Keijzers - 02 augustus 2017

Vandaag, 2 augustus, is de zogenaamde 'Overshoot day'. De dag dat wij als mens de aarde voor 2017 hebben opgebruikt. De aarde kan de reseveres niet meer aanvullen voor de rest van het jaar.

Voor de rest van het jaar teren we dus in op de steeds schaarser wordende reserve van de aarde. We zouden eigenlijk 1,7 wereld nodig hebben om alles te kunnen blijven doen, zoals we dat nu doen.

Sinds 1986 berekenen WWF en de Global Footprint Network welke datum Overshoot day is. En ieder jaar is dat eerder. In 1993 was het 21 oktober. Vorig jaar was het 3 augustus. En nu dus 2 augustus We hebben dus weer een dag eerder de aarde opgebruikt. 

Waarom is dit belangrijk? 

We hebben in 7 maanden, tot met juli, meer CO2 uitgestoten dan de oceanen aankunnen, meer visreserves gevangen, meer bomen geveld, meer voedsel geoogst en meer water verbruikt dan de aarde kan produceren in dezelfde periode. De CO2-uitstoot heeft hierin een aandeel van maar liefst 60%.

Met een groeiende wereldbevolking die meer welvaart (wil) genieten, zullen we alleen maar meer grondstoffen verbruiken en CO2-uitstoten. Mits we maatregelen nemen. Daarom is het belangrijk dat we onder meer overstappen op een circulaire economie en moeten we zoveel mogelijk doen om CO2-uitstoot te verminderen.

Wat kun jij doen?

Je kunt jouw eigen footprint berekenen. En vervolgens kijken hoe je deze kleiner kunt maken. 

We kunnen de trend keren door minder vlees te eten, minder fossiele brandstoffen te verbuiken en minder voedsel weg te gooien. 

Zet jouw actie op social media en gebruik hierbij de hashtag #movethedate

Deel dit bericht