Onderzoek naar energieverbruik van overheidsgebouwen

Overheid zet in op verduurzaming rijksvastgoed en -inrichting

Yvonne Keijzers - 06 april 2017

Het Rijk zet verscherpt in op duurzaamheid. Op één dag was er nieuws over een aanbesteding van een onderzoek naar energieverbruik van de Rijksgebouwen én laat het Rijk weten dat er een aanbesteding is gestart voor duurzame verzorging van de kantoorinrichting.

De gemeente Den Haag en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben het advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos, samen met Rebel Group en DWA, opdracht gegeven daar onderzoek te doen naar verduurzaming van alle ministeries van het Rijk en alle gebouwen van de gemeente Den Haag. De opdracht is gegund na een openbare aanbesteding, zo meldt het Rijksvastgoedbedrijf.

In het onderzoek wordt gekeken naar combinaties van energiebesparende maatregelen, het lokaal opwekken van energie en het inkopen van 100 procent duurzame energie. Ook kosten en opbrengsten moeten aan bod komen. Het onderzoek is in oktober klaar.

Op naar een circulaire economie

Daarnaast wil de overheid, zoals wij eerder schreven, ook toewerken naar een circulaire economie, waarbij zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van nieuwe materialen. Daarvoor is een grote aanbestedingsprocedure gestart voor duurzame verzorging van de kantoorinrichting.

In dit geval gaat om stoelen, tafels en kasten voor 100.000 werkplekken bij het hele Rijk. Als ze vervangen of gerepareerd moeten worden zal eerst gekeken worden naar materiaal dat al in omloop is, zowel binnen als buiten de organisatie. Dat komt volgens Rijkswaterstaat niet alleen ten gunste van het milieu, maar het is ook goed voor de schatkist. Het hergebruik moet een besparing van enkele miljoenen opleveren.
 
Het kabinet heeft de ambitie om in 2050 een circulaire economie te zijn.

Deel dit bericht