Onderzoekers van TU Delft ontdekten in samenwerking met onderzoekers van grafeenbedrijf Graphenea uit Spanje een nieuwe manier om om mechanische pixels te maken

TU Delft ontwikkelt energiezuinige pixel voor displays

Yvonne Keijzers - 30 november 2016

Onderzoekers van TU Delft en Graphenea uit Spanje ontdekten een nieuwe manier om mechanische pixels te maken, die geschikt is voor energiezuinige displays.

Onderzoekers van TU Delft ontdekten in samenwerking met onderzoekers van grafeenbedrijf Graphenea uit Spanje een nieuwe manier om om mechanische pixels te maken. Dit doen zij door middel van kleine, ballon-achtige structuren. Deze 'pixels' geven zelf geen licht, maar zijn wel zichtbaar in zonlicht. Dit zou kunnen betekenen dat er displays ontstaan die veel energiezuiniger zijn. TU Delft denkt in eerste instantie aan toepassingen zoals e-books, displays en smartwatches.

Membraan

De pixels bestaan uit een siloconen kuiltje van 13 micrometer dat wordt afgesloten door een laag van grafeen van twee atomen dik. Dit siloconen membraan sluit lucht op. Afhankelijk van de druk die er op op de lucht wordt uitgeoefend verandert de 'pixel' van kleur.

De onderzoekers werken nu aan een methode om de pixels met behulp van stroom onder controle te krijgen zodat ze kunnen voorspellen welke kleur ontstaat.

Deel dit bericht