Rabobank en EIB komen met impactlening voor MKB

28 juni 2016 - Yvonne Keijzers
Rabobank en EIB komen met impactlening voor MKB


De Europese Investeringsbank (EIB ) en de Rabobank komen met een impactlening om zo Nederlandse ondernemers (MKB en midkap) te stimuleren duurzaam te investeren. Voor leningen, die een positieve maatschappelijke impact hebben, is 50 miljoen euro extra beschikbaar.

 Ondernemers, die aantoonbaar actief zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen en nieuwe duurzame investeringen willen doen, kunnen daarvoor gebruikmaken van de impactlening met een rentekorting die kan oplopen tot 1,2% bij nieuwe financieringen.
 
De Rabobank wil op deze manier duurzaam gedrag belonen.
“Ondernemers die duurzaam investeren, investeren daarmee niet alleen in de toekomst van hun onderneming. Ze leveren daarmee ook een bijdrage aan een leefbare wereld en dat is in het belang van mens en milieu” aldus Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank.
 
Criteria
Aanvragen voor een impactlening moeten voldoen aan de reguliere voorwaarden van EIB en Rabobank. De impactlening is beschikbaar voor bedrijven met maximaal 3.000 werknemers. Zodoende kunnen MKB- en midkap bedrijven ervan gebruik maken, als zij duurzaam willen investeren en beschikken over minimaal één van de 37 geselecteerde keurmerken. De maximale totale investering mag niet groter zijn dan 25 miljoen euro; het maximale leenbedrag bedraagt 2,5 miljoen euro.
 
Deelnemende keurmerken
Bij de selectie van keurmerken is gekeken naar de manier waarop bij bedrijven wordt toegezien op het voldoen en naleven van de keurmerkeisen. Voor de geselecteerde keurmerken geldt dat ze eisen stellen die verder reiken dan de wettelijke eisen op het gebied van duurzaamheid, zoals milieu, eerlijke handel of dierenwelzijn. Bedrijven met één of meer van de volgende keurmerken kunnen in aanmerking komen voor een impactlening:

ASC, Barometer Duurzaam Terreinbeheer, Barometer Duurzame Bloemist, Beter Leven, Blauwe Vlag (KVMK), BOVAG Erkend Duurzaam, BREEAM, Care & Fair, CO2-Prestatieladder, Cradle to Cradle (C2C), Demeter, Duurzaam Repareren, EKO, EKO-Holland, EU Ecolabel, Fair Flowers Fair Plants (FFFP), Fair Wear Foundation (FWF), FSC, Green Award, Green Key, GreenSeat, Keten Duurzaam Rundvlees, Keten Duurzaam Varkensvlees, Lean & Green, Made-By, Max Havelaar, Meer Met Minder (MMM), Metaalunie MVO-Monitor, Milieukeur, Milieuthermometer Zorg, MPS-ABC, MSC, MVO Koploper Netwerk, MVO Prestatieladder, Rainforest Alliance, Travelife Certified, Utz Certified.

Deel dit bericht