Distributiecentrum Nike boordevol duurzame innovatie

30 mei 2016 - Yvonne Keijzers
Duurzaam distributiecentrum Nike in België
Op zo'n 50 kilometer van Antwerpen staat sinds kort het nieuwe logistieke centrum van Nike. Het gebouw en de campus zijn zodanig ingericht dat Nike 100% van zijn energie verkrijgt van 5 lokaal geproduceerde duurzame energiebronnen, waaronder windmolens en zonnepanelen. Het gehele terrein omvat vier Belgische plaatsen: Laakdal, Meerhout, Herentals en Ham. Er werken 3.000 mensen.

Verlichting door daglicht

Nike maakt zoveel mogelijk gebruik van daglicht om gebouwen te verlichten. Daarnaast is er overal op de campus slimme LED-verlichting aangebracht.
Ook het gebouw is zodanig gebouwd, dat er minder staal en beton is gebruikt.

Biodiversiteit op de campus

Op de campus geeft het bedrijf ook aandacht voor biodiversiteit. Er lopen schapen die ervoor zorgen dat het gras kort blijft. Daarnaast staan er bijenkorfen en zijn er overal bijvriendelijke bloemen geplant.

Duurzame mobiliteit

Logistiek adviseurs maakten de routes naar en van het distributiecentrum zo optimaal mogelijk, om CO2-uitstoot zo klein mogelijk te houden. Dat lukt onder meer door vervoer zoveel mogelijk via kanalen en treinen te laten plaatsvinden. Zo'n 99 procent van de binnenkomende containers, komen via het water of het spoor. Daarmee bespaart Nike  14.000 reizen per vrachtwagen.

Nike verkoopt jaarlijks zo'n miljard schoenen, kledingstukken en accessoires. Vanuit het distributiecentrum, waar 3.000 mensen werken, worden retailers en klanten wereldwijd bevoorraad.

Innovatief weefproces bespaart afval

Nike produceert de nieuwste schoenen met de zogenaamde Flyknit technology. Deze technologie voor het weven van het materiaal biedt niet alleen de athleten meer comfort, maar zorgt ook voor 60% minder afval. Het bedrijf verminderde hierdoor sinds 2012 de afvalberg met 1,6 miljoen. 

Van al het afval recyclet Nike 95%. Een mooi voorbeeld zijn de voetpaden op het terrein van de campus die zijn gemaakt van gerecyclede schoenen. 

Duurzame doelstellingen

Duurzaamheid is voor Nike een belangrijke motor voor groei en verandering.
Nike streeft ernaar 10% minder belasting te leggen op het milieu en zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken.

Nike heeft als doel om in 2020 afvalloos te produceren in zijn fabrieken. In 2025 wil het bedrijf produceren 100% duurzame energie in alle fabrieken. Of ze nu eigendom zijn of niet. De producten moeten maximaal presteren met een minimale impact.

Ook stelt het bedrijf duurzame eisen aan producten en diensten van leveranciers.

Deel dit bericht