Natural Light lampen verlichten Zambia

10 mei 2016 - Suzie van de PasVoor 1,2 miljard mensen wereldwijd is toegang tot elektriciteit geen vanzelfsprekendheid. Het 75-jarige jubileum vormde voor de VELUX Groep een mooie gelegenheid om dit probleem onder de aandacht te brengen. Natural Light lampen, handlampen met zonnepanelen, zorgen voor licht in Zambia, Sierra Leone en Zimbabwe. Voor dit initiatief werkt VELUX Groep samen met sociale onderneming Little Sun en Plan International, een kinderrechtenorganisatie.

Er zijn inmiddels 14.500 Natural Light lampen aangekomen in Afrika. Geen overbodige luxe; want 80% van de Zambiaanse bevolking leeft zonder elektriciteit. Olielampen, kaarsen en openluchtvuren brengen verschillende gevaren met zich mee, zeker in een omgeving met kleine kinderen. Ook zaklampen en het licht van mobiele telefoons zijn niet ideaal, maar zijn soms de enige keuzemogelijkheden. Zelfs geboortes vinden ’s nachts plaats bij het licht van een mobiele telefoon. De Natural Light lampen maken dus een groot verschil.

Werkgelegenheid
De lampen verzorgen naast licht ook werkgelegenheid. Momenteel zijn er zeventig jonge mensen getraind om de lampen te verkopen. VELUX Groep doneert de eerste lampen aan deze jonge ondernemers. De verkoop van de eerste voorraad zorgt voor genoeg kapitaal om extra lampen te kunnen inkopen. Zo kan een jonge ondernemer zijn of haar eigen, zelfvoorzienende bedrijfje beginnen.

Design
De lampen zijn ontworpen door Mariana Arando en Luca Fondello. Het jonge tweetal uit Argentinië haalde hun inspiratie uit de manier waarop licht mensen verbindt. Het ontwerpconcept van de Natural Light solarlampen maakt het mogelijk om meerdere lampen aan elkaar te koppelen. Wanneer iedereen zijn eigen lamp meeneemt naar een sociale bijeenkomst, kan er zo samen licht gemaakt worden. De lamp is hiermee niet alleen een duurzaam, maar ook een sociaal middel.

Deel dit bericht